NARRATIV TILGANG
Psykoterapi / Narrativ terapi / Samtale terapi
HVAD ER NARRATIV TERAPI?!
Ordret narrativ er et begreb for historie og fortælling.
Narrativ terapi tager udgangspunkt i menneskets historier og fortællinger og ser mennesket som multi-historiel. Det vil sige at hele personens livserfaring ikke kan beskrives igennem en enkelt fortælling. Der vil altid være afvigende eller modstridende historier som kan fortælles og som ligger uden for problemfortællingen.
Personens problem eller negative identitetskonklusion om sig selv, kan ikke beskrive alt det personen kan, vil og står for. Det vil altid være muligt at tale om mod handlinger, intentioner, håb og drømme som taler imod problemet eller den negative identitetskonklusion, personen kan opleve at have om sig selv.
Narrativ terapi er en ikke-bebrejdende og respektfuld tilgang som har fokus på at sætte personen i centrum, da det menes at personen er eksperten i eget liv.
Michael White en af grundlæggerne af narrative metode bruger denne formulering. Problemet er ikke mennesket, problemet er problemet. Det vil sige at den narrative terapeut, arbejder på at få kortlagt klientens problemfortælling, for derved at kunne skabe en distance til problemet, så klienten ville kunne opleve at se og tale om problemet uden at føle sig defineret som problemet selv. Dette kaldes også eksternalisering.
I følge Dispuk** beskrives den Narrative tilgang som: "Narrativ terapi er en terapeutisk retning, der læner sig op ad poststrukturalistisk filosofi, narratologi, kulturpsykologi og fænomenologi. Kulturperspektivet handler om, at enhver identitet eller selvfortælling er skabt i en kultur af dominerende normer og forestillinger om det gode liv. Kulturen påvirker vores syn på os selv, på andre og på de valg, som er mulige. Enhver kultur indeholder fortællinger, som retfærdiggør og begrunder kulturens handlinger, herunder dens uoverensstemmelser og uretfærdigheder. I narrativ terapi er det igennem fortællingerne, at handlingerne får deres mening og deres betydning."
**Dansk Institut for Supervision, Personaleudvikling, Undervisning og Konsultation
DU ER KAPTAJNEN! sådan arbejder jeg som psykoterapeut...
Jeg ser mit arbejde som psykoterapeut som en slags navigatør på et skib, hvor du er kaptajnen på skibet. Det er kun dig der kan sejle skibet, men lige bag dig hjælper jeg med at navigere i det ukendte farvand.
Jeg ved ikke hvor din rejse føre dig hen eller hvornår du beslutter dig for at tage afsted. Men jeg kan hjælpe dig med at få lagt en kurs, med hjælp fra mine erfaringer og metoder, som vil gøre dig klar over dine egne værdier, håb og drømme og det vil give dig styrke, håb og mod til at arbejde med at kunne sejle hen imod en lysere fremtid.
En af de første og vigtigste grundpiller i arbejdet med mennesker er at få skabt en varm, tryg og empatisk relation. Derfor er det vigtigt at første møde starter i et tempo, hvor du føler, du kan mærke, at du har kontrollen over hvad der skal snakkes om. Du vil opleve at jeg starter med at fortælle lidt om hvem jeg er som menneske og terapeut.
I mit arbejde som psykoterapeut er min fornemmeste opgave at, hjælpe dig med at opkvalificere din viden, fordi jeg ser dig som eksperten i dit eget liv. Jeg ser det også som en naturlig faktor at jeg som psykoterapeut kan formidle teori og metode i øjenhøjde, så du med på din videre rejse kan få en værktøjskasse til at yde hjælp til selv hjælp i fremtidige dilemmaer som du måske vil opleve.
Det er vigtigt for mig som psykoterapeut at give dig en oplevelse af, at du ikke er alene med dit problem, vi arbejder sammen, og vi er et team.
HVORDAN FOREGÅR EN TERAPI SAMTALE HOS MIG?
ikke to samtaleforløb er ens, derfor skræddersyer vi i samarbejde et samtaleforløb som du kan være i.
Jeg har fokus på at få, skabt et tillidsfuldt rum, hvor du føler dig forstået, støttet og tryg nok til at åbne op, og fortælle om sorgen, traumet, og uroen som mærkes. Det kan også være du endnu ikke har ord for hvad det ér, men mærker blot at dit indre ikke er som det bør være. Ingen problemer er for større eller små, det er min mission at føre dig trygt i land.
Gennem samtalerne vil jeg hjælpe dig med, at lære dig selv bedre at kende ved, at åbne op for det du føler der er med til at holde dig nede, det du føler dig skamfuld over, forvirret omkring, vred eller lignende. Jeg møder dig der hvor du er i livet.
Samtalen forgår som udgangspunkt i min praksis, men hvis du fortrækker at gå i naturen, være hjemme hos dig selv, så finder vi ud af det sammen.
Du vil opleve, at i min praksis, vil jeg noterer det vi taler om, op på en tavle. Derudover bruger jeg også breve, og andre terapeutisk dokumenter i arbejdet, som supplement til de narrative samtaler.
Det vigtigste er, at du føler dig klar til at tage hul på det som, du er ramt af og har lyst til at det skal fylde mindre og være anderledes i fremtiden.