top of page

Forældrefremmedgørelse...

Hvordan kan vi som samfund minimere risikoen for forældrefremmedgørelse?


"Mennesker er det eneste dyr som kærtegner og slår ihjel med ord" citat af Chilensk filosof og biolog Humberto Maturana. Dette citat taler direkte ind i den følelse som forældreren bliver ramt af i nedenstående fortælling;


En opringning fortaget af en socialrådgiver i familieretshuset, imens en forældre sidder i venteværelset og venter på samvær med sit barn.


Socialrådgiver: Hej kl. er nu 13.20 og du skulle have været mødt i familieretshuset kl.13.00 med jeres fælles barn til samvær. Er du ved at være her?


Forældre: Jeg udlevere ikke mit barn til sådan en psykopat, jeg udlevere ikke til en som kan finde på at slå hende ihjel.


Socialrådgiver: Vil det sige at du ikke møder i familieretshuset i dag?


Forældre: Ja, jeg vil aldrig udlevere mit barn til ham.


Socialrådgiver: Jeg vider giver beskeden, om at du ikke møder op med jeres fælles barn til samvær i dag.


Falske beskyldninger, udeblivelse og konfliktoptrappende adfærd er desværre en hverdag, de danske familieretshuse kender alt for godt.


Fædre- og mandeorganisationer har længe gjort opmærksom på denne dysfunktionelle adfærd, som typisk forekommer i konfliktfyldte skilsmisser, hvor den ene forælder gerne vil have den anden forælder ud af sit eget og barnets liv. (Kilde, mandrådet)


Forældre fortæller at de oplever det danske familieretslige system har for lange sagsbehandlingstider og manglende handlemuligheder, og minimale eller ikke virksomme sanktions muligheder over for forældre som ikke efterlever familieretshuset anbefalinger og regler.

En forældre som ikke samarbejder kan f.eks. bruge metoder, som ikke at ville udlevere børn til samvær, ikke dukker op til planlagte møder, udtaler falske beskyldninger om den anden forældre, melder barn syg eller ferie. Alt sammen for, at trække sagsbehandlingstiderne ud i det uendelige.

Denne type af chikanen har voldsomme følelsesmæssige konsekvenser for børn, forældre og bedsteforældre, og i yderste konsekvens kan det have den effekt at barnet over tid mister relationen og kontakten til sin anden forældre og bedsteforældre.


Fagprofessionelle (f.eks. læger, socialrådgiver, lærer og pædagoger) kan medvirke til forældrefremmedgørelse uden, at de er klar over det. Det kan ske i gennem notater, meninger og holdninger som er udtalt af fagprofessionelle. Det kan blive brugt i sager hvor forældre gennemgår en skilsmisse og hvor de efterfølgende kæmper i familieretshuset om forældremyndighed, bopælspligt og samvær med børnene.



Vi ved at det kan have store konsekvenser for børn, og de fremmedgjorte forældre som ikke har mulighed for at vedligeholde deres relation mens sagen bliver behandlet i familieretshuset. Derfor skal der en lovgivningsændring til. I nedenstående link kan du læse mere om den debat;



Kan du genkede ovenstående og mangler du en at snakke med, som forstår dine frustrationer, afmagt og vrede, så kontakt mig i dag på telefon +45 29 92 64 49 eller book en tid online via nedenstående knap.


Commenti


bottom of page