Den offentlige boksering
Hvem har kage med i dag? Ordene kommer ud af min mund, i mens jeg kigger på kvinden bag skranken. Kvinden kigger op og smiler til mig, hun siger det må næsten være vores tur, du havde jo kage med sidste gang. En joke vi har udviklet sammen over tid, vi har mødt hinanden mange gange før. Kvinden står bag skranken i statsforvaltningen[1], liggende på Borups Alle 177 i København. En offentlig bygning jeg mentalt har fået brændt fast på nethinden, i en cocktail af ingredienser bestående af møder, garantier, ønsker, håb og bristede drømme.
I år 2020 blev der oprettet 19.770 børnesager i familieretshuset[2]. Kvinden bag skranken siger, Jannich du kan bare tage plads, vi håber hun dukker op i dag! Hun smiler sådan lidt til mig, som når man får lidt medlidenhed med et barn som har slået sig. Jeg vender mig rundt og kigger ud i lokalet, det er et firkantet venteværelse med stole op langs væggene og med to rækker med ryggen mod hinanden midt i rummet. Lokalet er fyldt med børn, kvinder og mænd. Jeg finder mig en stol langs væggen, hvor jeg har frit udsyn til hoveddøren, så jeg kan se hvem der kommer og går.
Jeg kigger ud i lokalet og ser for mig en offentlig boksering, to rivaler iført hver deres boksehandsker, udformet af papirer og formulere, udfyldt med hjælp fra deres coaches. Kvinden fra skranken, afbryder min mentale visualisering af den offentlige boksering. Hun siger til mig, hun skulle jo have været her kl.13.00 nu er kl. 13.15, men vi venter lidt endnu! Jeg smiler til hende og vender blikket ud i lokalet og ser en advokat der sidder ved siden af sin klient. Igen ser jeg for mig coachen som træner sin bokser til mødet med sin modstander, de taler taktik, forsvar, angreb og beskidte tricks for at være helt sikre på at vinde kampen. Det vigtigste for coachen og bokseren er, at vinde kampen, slå modstanderen i gulvet, så de kan forlade ringen med pokalen.
Kvinden fra skranken kommer igen ned til mig og siger, ja, kl. er nu 13:30 og hun er stadigvæk ikke kommet, jeg ringede til hende og hun sagde at hun ikke kommer i dag, fordi hun ikke ville udlevere sit barn, til en mand som kunne finde på at slå hendes barn ihjel. Humberto Maturana Chilensk filosof og biolog har udtalt, mennesker er det eneste dyr som kærtegner og slår ihjel med ord (Holmgren, 2015 s.66). Verbal knockout, kampen i dag er slut, jeg kigger på kvinden fra skranken og siger, tak for beskeden, vi ses i næste uge.
Jeg rejser mig og forlader endnu engang den offentlige boksering på Borups Alle 177 - som taberen. Jeg bevæger mig ud af den gule murstensbygning og finder min cykel som lydløst fragter mig igennem københavns evige pulserende trafik. Men i dag er der sket noget med mig, på turen hjem har jeg en fornemmele af, at jeg ikke er i mig selv. Jeg mærker eller registrere ikke omgivelserne. Mit hoved er mentalt knockout, mens min krop sitrer og adrenalinen buldre afsted, som om den gør sig klar til en ny kamp i den offentlige boksering.
Men når bokseringen er tom og jeg står og skyggebokser mod en modstander, der i modsætning til mig ikke bokser efter de samme regler og kulturelle normer, hvordan kan jeg så vinde? hvem bliver jeg positioneret som, og hvilken magt er jeg underlagt?
Få hjælp til at håndtere forældrefremmegørelse
Har du også været udsat for forældrefremmedgørelse? Måske bliver du det lige nu?
Forældre, som oplever at miste kontakten til deres børn, og som er udsat for psykisk vold, chikane og krænkende adfærd fra anden forældre, oplever at stå i deres livs krise. Sorgen over at miste kontakten til et barn kan sammenlignes med følelsen af et tab af et barn til døden. Denne mentale overbelastning kan have voldsomme konsekvenser som nedsat livskvalitet og identitetskrise, som kan gøre det svært at opretholde en almindelig hverdag, såsom at passe et arbejde eller se meningen ved at deltage i sociale arrangementer. Belastningsreaktionen kan over tid også medføre symptomer eller tegn på stress, depression og angst.
Jeg tilbyder samtaleforløb for dig, der er forælder i sorg og krise
Du er ikke alene. Få støtte og konkrete værktøjer, så du kan fungere i din hverdag, arbejde konstruktivt med at løse de udfordringer, du oplever og berolige den stress, der følger i kølvandet på sorg, traume og krise.
[1] Statsforvaltningen er det offentlige navn for familieretshuset i dag [2] Årlig rapport om behandlingen af familieretlige sager og om emner af overordnet relevans for samarbejdet mellem Familieretshuset og familieretterne 190521 (003).docx
Commentaires